Geschiedenis van de PIZZA

Ridolfo_Ghirlandaio_Columbus
queen-margherita

‘PIZZA Margherita’

De ‘koniklijke’ pizza is ontstaan in Napels. In 1889 werd Raffaele Esposito, de beroemdste pizzaiolo van Napels, uitgenodigd door de toenmalige koning van Italië Umberto I en zijn vrouw Margaretha om zijn pizza ten paleize te bereiden. Speciaal voor deze gelegenheid bedacht hij een pizza met tomatensaus, mozzarella en basilicum: de kleuren die overeen komen met de Italiaanse vlag. Deze pizza viel bij de koningin zo in de smaak, dat de pizza daarom door de maker dan ook tot ‘pizza Margherita’ werd gedoopt. Deze pizza zette de standaard voor alle pizza’s.
Na de emigratie van Italianen naar de Verenigde Staten is er een geheel eigen vorm van pizza ontstaan, gekenmerkt door het uitbundiger gebruik van meerdere ingrediënten.
pizzaworkshop

Tot in de jaren 60 van de twintigste eeuw was de pizza in Italië meestal een rechthoekig stuk deeg met tomatensaus en kaas of salami erop, dat op straathoeken vers gebakken werd op grote platen en waarvan dan een rechthoekig stuk werd afgesneden om verkocht te worden aan passanten. Deze manier is in Sicilië nog steeds gebruikelijk.

Leuk om te weten

De integratie van de Italiaanse gemeenschap in de Verenigde Staten is zo succesvol verlopen dat het merendeel van de bevolking tegenwoordig gelooft dat een pizza een Amerikaanse uitvinding is. Amerikaanse toeristen kunnen Italianen dan ook zwaar beledigen met de vraag: “Wat is het Italiaanse woord voor pizza?”

Opgelet!!

Plaats uw bestelling bij de juiste foodtruck!